Artykuły
Byliśmy i….wróciliśmy ze "Srebrną Łyżką"!!!
03.10.2015r. w Ostrzycach gm. Somonino, odbył się już VIII kulinarny konkurs ,,Kaszëbsczé Jestkù”. Niesamowita feeria barw, smaków i zapachów. Zgłoszeni reprezentanci trzech kategorii: podmioty gastronomiczne, osoby indywidualne i szkoły gastronomiczne, wstawiły się w komplecie i o godzinie 14.00 rozpoczęły 2,5 godzinną rywalizację. Nasza kategoria była bardzo licznie reprezentowana przez 9 szkół gastronomicznych z całego
regionu Kaszub. Nasza grupa kucharzy z III K w składzie: Paulina Malek, Jakub Lonski i Mateusz Reca, dzielnie stawiali opór napierającej ludności, chcącej skosztować frykasów z kaszubskiego stołu ZSP. Oprócz gotowania, młodzi adepci sztuki kulinarnej musieli odpowiadać na liczne pytania ze strony jury i organizatorów związanych z technologią przygotowywanych potraw a także o życiowe priorytety, które przyświecają młodym sztukmistrzom. Dodatkową atrakcją kulinarnego festiwalu było przygotowywanie masła w największej czerzence, przy której wspaniale sprawdził się Jakub. Nasi kucharze gotowali wspaniale, pomimo licznych ograniczeń technicznych. Potrawy jakie wychodziły z pod ich noży wyglądały i smakowały fenomenalnie. Ich popisowe menu to: pierś z kaczki na szmurowanej kapuście z sosem żurawinowym w doborowym towarzystwie kiszki ziemniaczanej i glazurowanych prawdziwków. Na Kaszubach obiad zawsze kończy się deserem i tu zaserwowali drożdżowe racuszki z żurawinową niespodzianką ze śliwką i świeżą miętą w obłoczku z cukru pudru. Po długiej i zaciętej rywalizacji nastąpił kulminacyjny moment, kiedy to do pracy została zaproszona szacowna kapituła 10 jurorów, reprezentowana przez profesorów i wykładowców z Akademii Morskiej i Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki z Gdyni. Degustacja i punktacja potraw oraz wystroju stanowiska wydawała się nie mieć końca. Podniecenie i zniecierpliwienie osiągnęło szczyt zenitu o godzinie 18.40, kiedy to szanowna kapituła i organizatorzy weszli na scenę aby ogłosić długo oczekiwany werdykt. Z ,,cichych donosów” wiemy , że dyskurs pomiędzy jurorami był niezwykle trudny i zacięty. Aż wreszcie nadszedł ten moment – euforia!
Kucharze z ZSP Bytów osiągnęli 2 miejsce, otrzymując piękną ,,Srebrną Łyżkę”.
Radość była ogromna. I jak tu nie wierzyć w powiedzenie że nowicjuszom szczęście sprzyja.
Na wspaniały wynik naszych kucharzy złożyły się ich umiejętności, ambicja a także wsparcie merytoryczne i techniczne Pana Jarosława Rahna oraz pracowników restauracji ,,Jaś Kowalski”, z którymi Paulina Jakub i Mateusz na co dzień współpracują. Za otwartość i chęć niesienia pomocy dziękujemy!
Dziękujemy również młodzieży z języka kaszubskiego, a szczególnie Agacie Guła i Darii Popowicz z klasy II BW, za czynną pomoc naszym kucharzom, za wsparcie emocjonalne i wiarę w przyświecający nam wszystkim sukces.
Ogromne podziękowania za zaangazowanie, poświęcony czas i pomysłowość należą się Paniom, Które przygotowały młodzież - Pani Elżbiecie Simlat i Katarzynie Stoltmann.
WSZYSTKIM GRATULUJEMY TAK SPEKTAKULARNEGO SUKCESU!!!